In de zomer van 1970 vonden zich op de camping “Familyland” een aantal zwementhousiaste mensen, die in de overkapping van het zwembad een aanleiding vonden, om een zwemvereniging op te richten. Na diverse contacten met de gemeente en de zwembond, het zoeken naar bestuursleden en een ledenwerving, werd op 1 februari 1971 de zwem- en polovereniging “De Zuidwesthoek” met 50 leden opgericht.


Ondanks het kleine zwembad op “Familyland” ontwikkelde de vereniging zich enorm en dat was mede te danken aan de grote kennis en inzet van het bestuurs- en technisch kader. Zwemmers en zwemsters van de ZWH haalden medailles en titels op de Brabantse Kampioenschappen en namen ook deel aan de nationale kampioenschappen. Een aantal van hun clubrecords staan ook vandaag nog in de lijsten. Met zulke goede zwemmers is het logisch dat ook met waterpolo goede resultaten geboekt en kampioenschappen behaald werden. Zo werd “de Zuidwesthoek” een toonaangevende vereniging in West-Brabant in de 70er en 80er jaren.


Door het vertrek van topzwemmers, toppoloërs en technisch kader naar grotere verenigingen - deels genoodzaakt door studie - liep het met de prestaties rond 1990 terug en moest er opnieuw opgebouwd worden. Een grote stimulans hierbij was de bouw van een overdekt zwembad in Hoogerheide. Eindelijk hoefde men voor thuiswedstrijden niet meer uit te wijken naar Bergen op Zoom, Roosendaal of Hoeven en konden de leden regelmatig trainen in een geschikt zwembad, “De Plantage”. Dit thuisbad bracht vooral een enorme ontwikkeling van het waterpolo. Het damesteam van de ZWH werd regelmatig kampioen en klom tot in de tweede nationale klasse. Maar ook bij de ontwikkeling van het jeugdwaterpolo in de regio had de ZWH een rol van betekenis. De jaarlijkse organisatie van schoolzwem- en waterpolotoernooien had ook een zeer positieve invloed.

In het huidige Laco Zwembad te Hoogerheide staan nog steeds enthousiaste vakmensen aan de kant om de jeugd en senioren in het zwemmen en waterpolo te begeleiden en plezier te laten beleven in de watersport en hiermee mooie resultaten te halen.